Dzifi pisze:
Jak w temacie zamierzam kupić jakieś dobre oponki AT w sumie to mam zero pojęcia o oponach i teraz prośba o kilka wskazówek do was jakie wymiary firma .. czy lepiej zainwestować w nowe czy szukać używanych dodam, ze więcej czasu spędzać będę na Asfalcie ..i jeszcze proszę rozwiać moje wątpliwości czy te wymiary 235/75/15 bez przeróbek nie wejdą

bo gdzieś na forum wyczytałem, że są problemy .. a takie wlaśnie papcie vitarka miała od dnia kupna i nic nie obcierało .. wiec ma coś porobione ?? obecnie mam 205/65/15 szosówki na tych samych felgach Pozdrawiam
Temat już był wałkowany. Rozmiar uzależniłbym od tego jak często i w jaki teren będziesz wjeżdzał i od felg i ewentualnych poszerzeń. Jeśli będzie to prawdziwy teren to największą oponę jaką zmieścisz. W praktyce 225/75R15 lub 215R15 do seryjnej lub 235/75R15 lub 30" do mało liftnętej. Jeśli Twój "teren" to droga polna trochę ubłocona to rozmiar niewiele wiekszy od seryjnej (np 215/75R15).
Bieżnik to w zalezności czy chcesz wymieniać na zimę i jakie błoto masz w terenie

. GY ATR jest dobry na mokrym i zimie, podobno BFG jest trochę lepsze w błocie. Nalewek ja się boję

.
Jeśli będziesz wjeżdzał w prawdziwe błoto i nie będziesz robił dużych przebiegów szybko po czarnym to raczej kup MT.