ZIBI M-CE pisze:
Auto kupiłem w zeszły czwartek nie będę ukrywał cena ciut okazyjna, ale boje się tego iż właśnie był wyszykowany do sprzedaży
Akurat to jest normalne. Dziwiłbym się gdyby było inaczej.
ZIBI M-CE pisze:
pisząc o braku części miałem na myśli np. nowe końcówki wtrysków, jedyne co znalazłem to świece żarowe.
Tak na szybko - interCars ma w swojej ofercie rozpylacze Boscha, 120 zł/szt.
ZIBI M-CE pisze:
A autko jest całkiem przyzwoite, niezniszczone, jedynie malutka dziurka w nadkolu, napędy ok, jedyna zadra to ten silnik
To wyjmij zadrę i ciesz się "przyzwoitym" i "niezniszczonym" autem beza napędu
Nie obraź się, ale z twoim podejściem (i brakiem wiedzy) to raczej powinieneś sobie kupić nowy samochód prosto z salonu albo znaleźć (wynająć) kogoś, kto by Ci doradził przy kupowaniu używki.
ZIBI M-CE pisze:
a kupiłem go tylko właśnie ze względu na opinie - diesel Mazdy podobno ma być niezniszczalny.
A słyszałeś o nietłukących się szklankach z Arcopalu? Wziąłem takie kiedyś na ognisko i jakież było moje zdziwienie kiedy kolega udowodnił że te szklanki się jednak tłuką ... po kontakcie z obuchem siekiery.
Nie ma rzeczy niezniszczalnych dla człowieka który "umiejętnie" się do tego zabierze
ZIBI M-CE pisze:
Szkoda byłoby siedzieć nad maszyna całą zimę a taki jest plan, a nie mieć silnika na start. Całkowicie zaskoczył mnie brak jakichkolwiek informacji na temat tego auta w internecie, całkowite zero nic.
A po co Ci Internet?
Co chcesz wiedzieć? Przecież i tak już kupiłeś samochód. Teraz pozostaje Ci tylko odholować go do warsztatu i naszykować kasę. Jeśli masz kucniętą głowicę (chyba najpoważniejsze uszkodzenie) to naprawa z całą otoczką (części, planowanie, składanie) nie powinna potrwać więcej niż 2 tygodnie. Od razu zmień sobie rozrząd, płyny i filtry i jak trzeba to jakieś uszczelniacze. Jak nie jesteś pewny przebiegu, to zmień też od razu wtryski a jak jakaś świeca żarowa nie działa, to od razu i komplet świec. A po złożeniu wszystkiego w całość skontroluj działanie wisko - to może być przyczyna powstałych problemów.
Gdybyś poszukał trochę staranniej, to pewnie uniknąłbyś problemów. Przepisy "jak kupować terenówkę/Vitarę" są do znalezienia w sieci poniżej minuty. Warto też przeczytać coś o innych samochodach (dużo przydatnych informacji w dostępnej formie jest na stronie rajdy4x4.pl - co prawda większość jest o Nissanie Patrolu, ale Vitka 2.0 DICT to taki mniejsza siostra Parcha

.
Szkoda słów, ale trzeba cierpliwie edukować, żeby wszystkim się lepiej żyło

A tak w ogóle to kilka rad:
-uzupełnij profil
-wypowiadaj się składnie i zrozumiale
-nie KRZYCZ
-przed zadaniem pytania:
--użyj głowy i przemyśl dokładnie o co chcesz zapytać
--użyj wyszukiwarki (forumowej i globalnej) żeby zobaczyć czy czasem ktoś już na takie pytanie nie odpowiedział
--jeśli nic nie znajdziesz, zapytaj na forum podając wszelkie dostępne informacje które mogą pomóc w odpowiedzi
--sformułuj temat wątku tak, żeby forumowicz wiedział czego się może w nim spodziewać