Widzę, że się temat robi rozwojowy ale trzymając się ściśle napędów to faktycznie już mam nieco większe koła 225/70 R16 (standard 235/60 R16) i myślę aby mieć jeszcze większe do jazdy w terenie - 235/70 R16. Teraz mam zimowe w takim rozmiarze - wchodzą i większych problemów nie ma ale nie wydaje mi się aby bez modyfikacji nadkoli weszło coś więcej. Jeśli masz inne dane to napisz. Daje to więc coś na poziomie raczej 29 cali niż 30-31 i nie czułem jakoś problemów jeśli chodzi o brak momentu bo to około 7% większa średnica. Zmiana przełożeń o jakiej piszesz nie byłaby jednak zła bo co najmniej kompensowałaby ten wzrost i nawet dawała jeszcze trochę co może się przydać w terenie a na szosie wiele nie zmienia.
Jedyne czego się obawiam to to, że musiałbym ruszać dwa mosty i oba byłyby już trochę nietypowe a tego w planie nie miałem.
Napisz proszę czy są to jakieś standardowe zestawy zmiany przełożeń w mostach Vitary, które produkuje jakaś firma czy też produkt raczej jednorazowy? Jeśli zestaw to co w niego wchodzi?
slaw pisze:
mosty musza byc od vitary 1,6 8v
Czy to znaczy, że do zmiany przełożenia w przednim moście też muszę mieć głowkę od przedniego mostu Vitary? Zakładam, że mogą być używane bo i tak sporo się wymienia w środku.