suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz maja 04, 2025 8:31 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz

pominelismy wazna kwestie tzn. chodzi mi o to czy na felge 5,5' R15 wejdzie mi opona 225/70R15, znaczy wiem ze wejsc wejdzie ale czy nie bedzie za szeroka?? raz ze głupio moze wygladac taki balon a dwa ze moze dostac w karkas w kosc od naprezenia takiego i walnać znaczy tak mysle...
ktoś ma doswiadczenia??

Moderator
Awatar użytkownika

Miałem szosówki 235/75/15 na oryginalnej feldze, było dobrze(tylko na szosie :wink:), nie powinno być źle. Lekko głupio to może wyglądać auto z plastikowymi poszrzeniami na takich felgach. Mogą być problemy ze skrętem(będzie raczej obcierało), można ograniczyć nieco skręt i nie będzie już obcierać. Opona ta wykonana jest na karkasie od samochodu dostawczego(C) więc jest bardzo mocna.

Site Admin
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1998
BARTEK W. pisze:
Opona ta wykonana jest na karkasie od samochodu dostawczego(C) więc jest bardzo mocna.

I sporo cięższa co może spowodować zmulenie i wieksze spalanie.
U mnie jest spora różnica pomiędzy nalewkami a nowymi. Autko wyraźnie zmuliło i wiecej pali. Ale coś za coś.

1" - młody upalacz

danthe a jakie masz te nalewki jesli mozna spytac? w jakim romiarze i na jakiej feldze?

Site Admin
Awatar użytkownika

marpa pisze:
danthe a jakie masz te nalewki jesli mozna spytac? w jakim romiarze i na jakiej feldze?

245/70/16 Fedima Extreme Evolution (zdjecie). Wczesniej mialem Kumho KL71 225/75/16

Obrazek

1" - młody upalacz

no lasie ładniutkie :) a które lepiej ci sie sprawowały? fedima czy kumho?

Site Admin
Awatar użytkownika

To zależy co oceniać.
Na kumho samochod zachowywał się jak normalne auto na asfalcie. W terenie Kumho sa moim zdaniem najlepszą oponą w swojej klasie - czyli z opon MT kompromisowych, nadajacych sie na asfalt.
viewtopic.php?f=28&t=1603&start=42

Fedima EE to agresywna opona w teren - w terenie lepsza od kumho ale na czarnym już jest gorzej. No i jest to nalewka na bazie opony z oznaczeniem "C". Czyli sporo cięższa. O ile dobrze pamietam to cieższa o okolo 7-10 kg na oponie od kumho. Praktycznie nie możliwe jest wyważenie tych opon. Co ciekawe różnica w masie pomiędzy poszczególnymi oponami Fedima byla spora, nawet 4kg.
Jazda z predkościami >90kmh jest już uciążliwa. Spalanie wzrosło, auto zrobiło się mułowate. Ale za to w terenie jest o niebo lepiej.
viewtopic.php?f=28&t=1603&start=52

ps:
jak by byl rozmiar 31-32" na felge 16" to bym chetnie kupil takie:
Silverstone MT-117 X-treme - w teren
Silverstone MT-117 Sport - w teren/na asfalt

Jesli dużo poruszasz sie po czarnym to zastanów się dwa razy czy chcesz mieć nalewki.

Moderator
Awatar użytkownika

Co do nalewek, normalne że są cięższe(jeszcze te, ale nie tylko), ale jest tutaj ich plus(persichini) że trudniej ją zepsuć, kolejnym -dobra cena, dobrze się wyważyły.
Te Persichini wagowo odpowiadały mniej więcej kl71(31'), dlatego też większych nalewek do standardowego (alu mostu) nie polecam, tylko ze wględu na wagę, ale te Persichini mogą jeszce być> tak tak, na każdej można most załatwic, ale lepiej nie ryzykować i ograniczć w miarę wagę opon, dochodzi tu jeszcze agresywność opony a le to chyba tez jasne. Nalewki na szosę - czemu by nie, dużych prędkości i tak nie ma, fakt większe zużycie paliwa(ciężar), scieralność - zależy i tak od mieszanki, kiedyś się odklejał nalany bieznik- teraz to juz naprawdę żadkość. W moim przypadku nalewka już odpada, choć może by i jakoś było :wink:

1" - młody upalacz

Ograniczylem sie do stwierdzenia ze przy moim budżecie czyli okolo 1000 zł
albo zakup Perchini (225/70r15), na których pojezdze w terenie no i bede musiał przejezdzić zime
albo zakup normalnych zimówek w tej cenie i bez szalenstwa na bezdrożach.

kopia simexa raczej odpada ze względu na cene no i chyba słabsze od Perchini właściwości jezdne podczas zimy !?

teraz nie wiem czy Perchini w sezonie zimowym (tj. licząc od listopada do lutego - marca) nie zjedzie mi się zbyt szybko bo jesli tak to chyba lepiej i bezpieczniej zainwestować w standardowe zimówki które z pewnościa przetrzymają mi około 3 sezonów.

Sam juz nie wiem co wybrać :(

Moderator
Awatar użytkownika

Zimówki dobre na zimę a także na zimę w terenie. MT-ki złe w zimie dobre w terenie od wiosny do zimy, no tak to już jest. Kupując tylko zimówki, zajeżdzisz je w lecie. Persichini w zimie nie zajeździsz, zrobisz to w lecie jeżdżąc po czarnym przy wysokich temperaturach(zimówkę też). Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie trzech kpl. kół MT, szosa, zima(ale kto z nas tak ma). Ja z racji tego że dużo jeżdżę po terenie(taka praca) mam MT-ki jako cało roczne, chciałbym mieć na zimę zimóweczki ale wiadomo- pieniążki. Więc może jednak postaw na at-ki na miekkiej mieszance i z lamelkami- kl78, ale ale, Twój budżet jest mocno ograniczony, więc jakoś chyba trudno coś wymyśleć innego jak te Persichini- bedziesz z nich w terenie zadowolony, bardzo, w zimie jak będziesz pamiętał o wszelkich zasadach(i o tym że są to opony stanowczo nie na zimę- zwłaqszcza na ubity i wyślizgany śnieg) też dasz radę jezić , aż przyjdzie taki dzień i powiesz sobie no nic trzeba lifta robić i większe kapcie zapodać :mrgreen:

1" - młody upalacz

BARTEK lifta juz mam (takie autko kupilem) jakoś okolo 3' nie wiem dokładnie jak to zrobione bo się jeszcze nie zaglębiałem w te tematy ;) w sumie oponke na lato tez mam 245/60R15 na ulu 7' których nie chce rozbrajać i na nich się poruszam teraz jak na moje oko starczą na sezon a jak dobrze pojdzie to i dwa (nie wiem jak ze zurzyciem w aucie tego typu) dlatego dorwałem okazyjnie felge stalowa 5,5' i chce na nie zarzucic jakies oponki na pozostałą część sezonu + teren - jak da rade oczywiście.
Wiem wiem budżet marny ale nie chce też szaleć na poczatku bo nie sztuka spłukać się z kasy a pożniej trzymać auto w garażu (w razie jakiejs awarii) bo narazie to je poznaje mam je drugi miesiąc.

Moderator
Awatar użytkownika

Fiuu, fiuu 3' to już spora rzeźba, tak podniesione autko, na takich małych laczkach(no względnie małych :wink: ), nieee to odłuż sobie jeszcze kaski i zakup większe

1" - młody upalacz

hehe wiem apetyt rośnie w miare jedzenia he. Większe może i lepsze ale patrze cały czas z perspektywy zimy ;) a i na wieksze kaski nie ma a z drugiej strony zaczynam przygode wiec tez nie chce isc na kozaka na mega lasiach skoro jeszcze dobrze nie pojezdzilem w terenie a i felgi musialbym dokupic wieksze pod wieksze kola a to tez wydatek nie mały. Oj wszytsko kreci sie wokół kasy :( moze dzis przespie sie z tematem i cos wybiore :)

Moderator
Awatar użytkownika

No tak, wszystko na spokojnie

1" - młody upalacz

A może spróbuj coś takiego.
http://opony-4x4.pl/zdjecia/galeria/sli ... 20Glob.jpg
Znajomy myśliwy ma w terrano jeździ cały rok i jest zadowolony. Chyba trochę lepszej jakości nalewki w tym wzorze robi sagra.
Ewentualnie poluj na używki - ja za 1200 zł kupiłem prawie nowe mt bridgestone dueler 215/75/15
Co do opon na wzór at bfgoodrich - nasza straż leśna mówi, że na mokrym asfalcie jest jak na łyżwach, mieli już wypadek przez to, jak poczytasz w sieci, to dużo ludzi pisze, że są mega śliskie.
p.s. ale robimy kolesiowi reklamę :mrgreen:

biała jak śnieg vitara '99- NA SPRZEDAŻ
Jest xj 1988

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00