Niestety było zbyt mało chętnych na rozpoczęcie produkcji i sprawa umarła a ja oczywiście nie mogłem darować sobie braku snorkela do naszych dwójek po wielu rozmowach z kolegą zibim ze sklepu escape4x4.pl udało się wprowadzić do sprzedaży snorkel do vitar z puszką filtra po prawej stronie
http://www.escape4x4.pl/produkt/snorkel ... awa-stroneWczoraj w niezbyt sprzyjających warunkach pogodowych przystąpiłem do montażu.
Na początku kilka słów o wykonaniu snorkela wykonany jest z tworzywa LLDPE i bije na głowę nasze rodzime produkty na głowę jakością wykonania! widziałem już sporo snorkeli wykonanych z laminatu pomalowanych farbą które po kilku wyjazdach wyglądały masakrycznie odpadająca farba rozwarstwiający się laminat , snorkele escape wygląda naprawde solidnie i mocno ma zalane w sobie nakrętki montażowe więc montaż na blacho wkręty odpada jak to często bywa.
W komplecie jest snorkel kominek nakrętki,podkładki,nity blacha słupkowa i naprawdę przydatny szablon który umieścił snorkela naprawdę idealnie na aucie u mnie niestety jest małe niedopasowanie które wynika z ostatniego spotkania błotnika z drzewem gdy by nie to spotkanie snorkel przylegał by idealnie.
Montaż polega na zdemontowaniu starego dolotu , zdemontowaniu kierunku , dopasowanie i przymocowaniu szablonu wiertara w dłoń i ognia kręcimy 4 dziurki na śruby mocujące i jeden wielki otwór na wejście rury dolotowej ( kupiłem otwornice do metalu za 15zł

po kilku sekundach wiercenia otwornica straciła ząbki i była do wyrzucenia pozdrowienia dla chińczyków i ich stali

) dalej trzeba było mały wiertłem ponawiercać otwór potem wygładzenie szlifierką otworu zabezpieczenie go farbą i uszczelką i gotowe cyk myk wszystko pasuje snorkel zamontowany teraz tylko podłączenie do puszki filtra ( trzeba dokupić jakąś elastyczną rurę która połączy snorkel z puszką filtra ja kupiłem coś takiego
http://allegro.pl/nadmuch-zimnego-powie ... 14577.html )
Pozostało jeszcze zamocowanie blachy mocującej na słupku przedniej szyby uszczelnienie całej puszki i zabezpieczenie rury dolotowej przed przetarciem.
Dziś postaram się wstawić fotki
Zibi dzięki za wprowadzenie tego małego ustrojstwa do sprzedaży jako jedyny sklep podeszliście do sprawy poważnie i konkretnie