becki06 pisze:
jak wyżej znajomy mechanik powiedział mi że moja vitara pali mi 20 l benzyny na setkę bo mój komputer chodzi w trybie awaryjnym i takie pytanie jak sprawdzić komputer czy wszystko jest dobrze czy żle szukałem na forum jakiegoś reseta kompa ale nic nie ma
może podajcie jakiś sposób na czyszczenie błędów w komputerze a vitara 1,6 8v 1992 rok
zbiornik paliwa nowy nigdzie paliwo nie ucieka przewody też nowe

Witam !!!!
szanowni forumowicze fakt faktem vitara ma kompa itp. ale osobiscie uwazam ze jest to bardziej sciema niz prawda jst to co najwyzej zwykla puszka ktora steruje niektorymi parametrami. w maybachu to moze i juz jest to komputer. do czego wlasciwue zmierzam, otoz do tego ze nie ma on zabardzo wplywu na spalanie jedyne co to sonda lambda wplywa na spalanie i przypominam ze zbiera ona informacje po kazdym cyklu - cykl to 100 km,m czyli jak zapiepszalismy gaz w podlodze to spalanie bedzie duze jesli autkowi powciskamy troche rozsadniej zapewniam ze spalanie zmaleje, przypominam ze do jej prawidlowego dzialania musi byc szczelny- sprawny kolektor wydechowy, bez tego nie mam mowy jakiejkolwiek, ale moja debata zmierza bardziej do tego by pogrzebac w silniku otoz luz na zaworach polowa z wszystkich ma rozregulowane i na bank niektorzy nie maj wogole odstepu pomiedzy walkiem a ta krzywka czy jak tam wylecialo mi z glowy, niewazne. po drugie kat wyprzedzenia zaplonu - zajebiscie wazne[ wybaczcie musialem

] warto sprawdzic tez uszczelki na wydechowym i ssacym kolektorze- wlasciwie to wymienic koszt banalny robocizna 0 zl bo kazdy jest w stanie sam wymienic, chyba ze ma dwie lewe rece sorki jesli kogos obrazilem po tych czunnosciach auto pali mi w miescie maks 12 litrow benzyny i wcale nie jezdze jak niedzielniak poprostu z glowa dodam ze posiadam laczki 30 cali simex do tego przewymiarowany snorkel to tez wplywa na spalanie, po za trasa zejde ponizej 10 litrow niewiele ale jednak ponizej

najlepiej wyjasnic doglebnie za pomoca telefonu zapraszam jak cos 504731863. dodam tylko na koniec ze olej tez powinien bys bardziej wypasiony bo luzy sa wieksze niz w chwili wyjazdu z salonu polecam liquid moly z dwusiarczkiem molibdenu zaworow wogole nie slychac , choc to na spalanie prawie worole nie wplywa barzdiej na zywotnosc dynamike i kulture przede wszystkim. powyzszymi naprawami musi sie zajac uczciwy mechanik jesli ktos sam nie umie bo temu trezba poswiecic troche czasu i benzyny by regulacja przyniosla efekty. pozdrawiam