suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest czw maja 08, 2025 4:41 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Silnik: G16A
Model: pickup
Rok prod.: 1997
pompa suzuki vitary podaje ciśnienie od 3 do 4 bar a nie takie jak na aukcji 0,3 do 0,4 suzuki vitara ma bardzo wydajną pompe paliwa

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Zauważ, że chodzi o pompę do gaźnika, a nie wtrysku, a ta musi być niskociśnieniowa.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Silnik: G16A
Model: pickup
Rok prod.: 1997
nie doczytałem :shock:
a ja wiem co był zrobione ktoś zmienił głowice na taką od wtrysku i dla tego nie masz pompki i zaślepki :roll:

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

A myślisz, że skąd w moim podpisie hasło "hybrydowy"? :P

Zdemontowałem dzisiaj zbiornik, który okazał się być w bardzo przyzwoitym stanie. Wypłukałem go porządnie benzyną, naprawiłem jeden z kabli od pływaka bo zaśniedział i się urwał, przedmuchałem i przepłukałem benzyną przewód zasilający i od powrotu, zamocowałem przy okazji zakupioną pompkę. Przy okazji wyszło, że potrzeba wymienić rurę wlewu i od przelewu bo są tak skorodowane, że się do niczego nie nadają. Może ktoś ma coś takiego? Nic więcej nie zrobiłem bo nie zdążyłem kupić wężyków i zamontuję wszystko dopiero za tydzień, no i muszę dokupić filtr paliwa. Mam jeszcze dwa pytania, otóż

1. Z wiązki, która idzie nad bakiem wychodzą dwie wtyczki. Jedną podłączony był pływak (żeńską), natomiast druga (męska) wisiała luzem. Czy całe wiązki w Vitarach nie były do siebie podobne? Tak wiem, że 16v sterowane jest komputerem, ale wygląda to tak, jakby ta druga wtyczka była do zasilania elektrycznej w tej właśnie wersji. Jeśli się mylę to do czego ona służy? Niestety nie mam zdjęcia żadnego.

2. Tutaj zdjęcie zrobiłem. Z gaźnika wychodzą te trzy króćce. Jeden to na pewno zasilający, drugi od powrotu, a trzeci nie mam pojęcia od czego. Moglibyście mi powiedzieć, który jest który i do czego służy ten trzeci? Z góry wielkie dzięki
Obrazek

2" - starszy bagiennik

potrzebny jest trójnik paliwa przed gaźnik . Z średnicami 8 wejście, wyjście powiedzmy 4 i 6. Ze zbiornika podłączasz do 8 , 4 na gaźnik 6 na rurki koło gaźnika(są dwie ) i powrót z drugiej rurki .
Jak chcesz to jutro zrobię fotę.

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

best000 pisze:
potrzebny jest trójnik paliwa przed gaźnik . Z średnicami 8 wejście, wyjście powiedzmy 4 i 6. Ze zbiornika podłączasz do 8 , 4 na gaźnik 6 na rurki koło gaźnika(są dwie ) i powrót z drugiej rurki .

Każda pomoc z Waszej strony jest przeze mnie mile widziana!
A więc która z rurek, które zaznaczyłem na zdjęciu jest od powrotu? 1 czy 2?

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Jeżeli chodzi o przewód elektryczny do zasilania elektrycznej pompy paliwa to o ile sie nie myle powinien mieć różowy kolor.

2" - starszy bagiennik

owooveck pisze:
best000 pisze:

Każda pomoc z Waszej strony jest przeze mnie mile widziana!
A więc która z rurek, które zaznaczyłem na zdjęciu jest od powrotu? 1 czy 2?

Nie miałem czasu rozkręcić i sprawdzić , w środę dam Ci znak. Ten 1 i 2 to chyba tak musi być i jest to obieg płynu. Suka za gaźnikiem ma osobno przykręcone trzy rurki w które podłączasz dopływ i powrót paliwa a one są podłączone go gaźnika . Nawet jak by co to mam w garażu takie rurki :). Pompę elektryka mam podłączoną przy gaźniku i wpięta jest pod napięcie zaworka w gaźniku, który na wyłączonym zapłonie odcina dopływ paliwa do gaźnika ( zapłon (+)jest napięcie i pompa działa , zapłon (-) nie ma napięcia pompa nie dział elektro zawór odcina dopływ paliwa.

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Im więcej zdjęć tym lepiej :)
Pompkę przykręciłem w miejscu filtra na ramie, ale chyba jednak to nie by dobry pomysł i dopóki jej nie podłączyłem to jednak zamocuję w innym miejscu. Ale to i tak dopiero w sobotę

2" - starszy bagiennik

opis do zdjęć:
za gaźnikiem do śrubek mocujących kolektor ssący powinny być przykręcone takie 4 rurki. Nr opiszę co one prowadzą i w którą stronę :)- u mnie z pompy elekryka uniwers.przez trójnik chyba 8/6/4
1) dopływa paliwo z pompy przez trójnik średnicy 4
2) dopływa paliwo z pompy przez trójnik śr. 6
3) powrót paliwa do zbiornika
4) rurka najcięższa doprowadza podciśnienie do ap. zapłonowego.
5) miejsce podpięcia pompy paliwa ( kostka od zaworu w gaźniku- przy przekręconym zapłonie jest napięcie + , minus złapałem z pod śrubki na ap. zapł.)

- a jeszcze jedno, pompa jest pod maską bo przy ramie bałem się o jej trwałość - powinienem jeszcze zamontować przed pompą zaworek zwrotny żeby wacha się nie cofała. po przekręceniu stacyjki słychać jak paliwo dociera do pompy po ok 2 sek i tyle pracuje na sucho a to jej pewnie nie służy :)

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Dzięki, już wszystko jasne, jutro jadę wszystko motać i mam nadzieję wrócić na kołach :)

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Po wielu przeciwnościach w końcu udało mi się podejść z całym zebranym majdanem do auta. Zrobiłem wlew, podłączyłem wszystkie węże według zdjęć, naprawiłem pływak, wyczyściłem bak, pociągnąłem kabel do pompki i kibel. Nie wiem co robię nie tak, ale powiedzcie mi proszę, jak Wy je zamontowaliście bo moja nie zasysa paliwa z baku. Ba! Nie zasysa nawet z bańki. Co ciekawsze przy zanurzeniu samego króćca pompuje, a przy podłączonym wężyku wcale. Bieguny podłączam dobrze, kierunek przepływu też jest dobry, a paliwo nie płynie...
Pompka to uniwersalna niskociśnieniowa SKV.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Miałem 2 uniwersalne pompy,
1. w gaźnikowcu - mocowana do grodzi, zasilanie ze stacyjki.
Działała, ale na początku trochę jej schodziło, musi się zalać by pociągnąć.
2. w 1.6 na wtrysk, mocowana na ramie, zasilanie z przewodów przy baku. Ta załapała od strzała, bo miała bliżej do paliwa.
Poczekaj chwilę, aż się zaleje.

Obie najtańsze z alle..ro
Ta do gaźnika wyglądała tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e14 ... 47fae.html
Buczały ale chodziły poprawnie.

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

W przypadku jednej czekałem, aż się zatarła bo nie ciągnęła. Drugą, którą kupiłem, i którą mam teraz "zalałem" poprzez podłączenie dodatkowo pompki z Webasto ze starego PKS'a (elektryczna membranowa). Kiedy ta zaciągnęła paliwo, to ta druga podłączona do zasilania też zaczęła pompować. Ale jak tylko auto postało minutę dwie, benzyna cofnęła się z przewodu aż do filtra i pompka znów nie miała siły zassać paliwa, które notabene było od niej oddalone o 4-5cm. W tej chwili mam podłączonego tylko tego starocia od Webasto i śmiga. Pyrkocze radośnie, ale auto jeździ. Zapaliło od pierwszego przekręcenia kluczyka, a silnik nie widział benzyny od kilku lat. Pompkę podłączyłem pod elektrozawór, który był na grodzi.
Ogólnie chciałbym podziękować wszystkim którzy mi pomogli czy to częściami czy poradami. Wasza pomoc była dla mnie bezcenna :wink:

Skoro problem został rozwiązany to myślę, że temat można zamknąć.

3" - błotołaz

owooveck pisze:
Skoro problem został rozwiązany to myślę, że temat można zamknąć.

Jakbyś kiedyś jednak dawał normalną pompkę, to zamontuj ją w obniżeniu przewodów paliwowych (taki delikatny syfon), żeby po wyłączeniu paliwo się z niej nie cofało. Ewentualnie zaworek zwrotny...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00