suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz maja 04, 2025 2:10 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Masmo pisze:
Nowe mają 11 mm, a jak moje pomierzyłem to zostało jakieś 7,5 mm :evil: :evil: :evil: :!:

OK - pomierzę dzisiaj moje
wszystkie rozmiary mają tyle samo bieznika ?

Moderator
Awatar użytkownika

konrad pisze:
Masmo pisze:
Nowe mają 11 mm, a jak moje pomierzyłem to zostało jakieś 7,5 mm :evil: :evil: :evil: :!:

OK - pomierzę dzisiaj moje
wszystkie rozmiary mają tyle samo bieznika ?

Pisałem o 235/75R15 ale rożnicę przy rozmiarach podobnych nie są chyba duże.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Masmo pisze:
konrad pisze:
Masmo pisze:
Pisałem o 235/75R15 ale rożnicę przy rozmiarach podobnych nie są chyba duże.

pomierzyłem - waha się w okolicach 10-10.5mm - czyli w najgorszym przypadku ubyło 1mm
na 4tys km - więc nie jest tak źle
przy moich przebiegach rocznych to mam jazdy na 10lat :mrgreen:

a z czasem pewnie się "utwardzą" i będą wolniej zdzierać - tak przynajmniej jest z zimówkami

wychodzi że wszystkie nowe mają ok 11mm - u mnie są 215/75

ps Masmo na pewno dobrze zmierzyłeś, bo ja za pierwszym przyłożeniem o mało zawału nie dostałem - wyszło 7mm :shock:
okazało się, że mierzę do wskaźnika zużycia - tego podwyższenia między klockami bieżnika ;)

Moderator
Awatar użytkownika

konrad pisze:
ps Masmo na pewno dobrze zmierzyłeś, bo ja za pierwszym przyłożeniem o mało zawału nie dostałem - wyszło 7mm :shock:
okazało się, że mierzę do wskaźnika zużycia - tego podwyższenia między klockami bieżnika ;)

Niestety dobrze: mierzyłem do dna rowka. :evil: Chyba to przez nadużywanie buuuuta w terenie i na czarnym.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Panowie, proszę o porade was bo macie najechane Vitarami o wiele km więcej ode mnie.
Szuam jakichś butów do mojej vitarki na zime i zastanawiam się nad:
zimówki / wielosezonówki
np Cooper Weather Master (o ile dobrze pamiętam) a Goodyear ATR.
Kapcie raczej w rozmiarze fabrycznym 205/75/15 ew 215/75/15. Musze się przyznać że w terenie poruszam się sporadycznie (brak czasu i towarzystwa do jazdy oraz to że auto służy mi na codzień i nie chce go np topić).
Co byście polecali - nowe, używki, nalewki, typowe zimówki czy "wielosezonówki"?

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Chalski pisze:
Musze się przyznać że w terenie poruszam się sporadycznie (brak czasu i towarzystwa do jazdy oraz to że auto służy mi na codzień i nie chce go np topić).
Co byście polecali - nowe, używki, nalewki, typowe zimówki czy "wielosezonówki"?

kasa ? i przebiegi ?
jak Cię stać to dwa kpl na czarne - zimowe i letnie, a w teren MT ;)

a poważnie - ja wybrałem ATki, można śmigać cały rok po czarnym,
można zjechać z czarnego i coś tam próbować się pobawić
i nie ma zabawy z przekładaniem.
ponieważ kupiłem jeden kpl, to nie oszczędzałem i wziąłem nowe i firmowe

jak naprawdę dużo jeździsz po czarnym to może warto zainwestować w zimówki i szosówki ?
wiadomo że ATek to kompromis - choć całoroczna wcale nie znaczy gorsza ;)
i wolę taki kompromis niż oszczędzanie i kupno używki czy nalewki

np tu test oponek do SUVów http://www.motoricus.pl/testy_new/images/testy.pdf
jak widać całoroczna dotrzymała tempa, typowym zimówką ;)

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Przebiegów raczej nie mam strasznie wielkich. Na nadmiar kasy też nie narzekam, dlatego zastanawiam się na AT/R jako oponkami na cały sezon (niestety brak w porównaniu).
O uzywkach mysle - ale w tym rozmiarze nie ma praktycznie żadnego wyboru jak coś jest to zazwyczaj się na śmietnik nadaje a nie do założenia. A nalewek troche się boje bo to wg mnie nie pewne opony.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Chalski pisze:
Przebiegów raczej nie mam strasznie wielkich. Na nadmiar kasy też nie narzekam, dlatego zastanawiam się na AT/R jako oponkami na cały sezon (niestety brak w porównaniu).
O uzywkach mysle - ale w tym rozmiarze nie ma praktycznie żadnego wyboru jak coś jest to zazwyczaj się na śmietnik nadaje a nie do założenia. A nalewek troche się boje bo to wg mnie nie pewne opony.

używki - tylko z pewnego źródła, inaczej to loteria
bieżnikowane - to też różnie, do spokojnej jazdy pewnie wystarczą,
miałem w placku i jakoś niepewnie się czułem - w teren OK
jak będę kupował MTki to pewnie jakieś nalewki

wiele osób polecało tu już pewne oponki, więc wiesz co wybrać z ATków ;)
ale nie licz, że Ktoś napisze - są lepsze na czarnym od szosówek, a na śniegu od zimówek :mrgreen:

Moderator
Awatar użytkownika

Chalski pisze:
Przebiegów raczej nie mam strasznie wielkich. Na nadmiar kasy też nie narzekam, dlatego zastanawiam się na AT/R jako oponkami na cały sezon (niestety brak w porównaniu)....

Kościej chwali sobie AT-ki Matadora.... są tańsze od Goodyear'ów.
Opisał je w tym temacie:
viewtopic.php?f=9&t=815

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Kościej potwierdza - ATki Matadora są OK :!:

Nie są to MTki, ale naprawdę robią wg. mnie :mrgreen:

Już nie ma Vitary...

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Ja tak sobie pomyślałem, czy by jednak nie zakupić zimówek z takim przeznaczeniem:
- za kierownicą moja lepsza połówka (więc skłonności wozu do driftingu nie wskazane)
- 80% czarne, reszta weekendowo popołudniowe popierdółki.
- czasem trasa, prędkość na A1 120km/h, tak to powyżej 100 nawet nie myślę.
- mieć komplecik razem z felgami, w razie co szybka zamiana kół i tyle (nie mam najmniejszej ochoty śmigać do wulkanizatora za każdym razem). Felgi dodatkowe mam, szału z nimi nie ma, ale do takich opon się będą nadawać.

Ale wszystko rozbija się koniec końców o koszta :mrgreen:, bo tak to by można mieć i 4ry komplety kół, i dalej może być mało.

Na tamtym forum przeczytałem pochlebne opinie o tej nalewce:
http://www.allegro.pl/item470018261_195 ... akosc.html
i nie znalazłem żadnej niepochlebnej, jedynie wypowiedzi w stylu "nalewki są be, ale nigdy nie miałem".
Ja tam jestem otwarty na nowości, a poza tym nalewane opony są ekologiczne :P, nie mam zamiaru bić rekordów prędkości zimą itp itd., więc nie ma dla mnie znaczenia czy to nalewka czy nie w tym wypadku. Zastanawiam się tylko, czy czy ta opona będzie lepsza do takiego zastosowania niż jakaś AT, której spektrum możliwości jest ewidentnie szersze (a do tego nie trzeba szaleć ze zmianą kół w zależności od aury).

Zastanawiam się, co wytrawni Vitarowcy sądzą? :) Ktoś może używał tych opon i jest w stanie powiedzieć jak się sprawują ? Pytałem o nie wcześniej w tym temacie, ale jakoś tak zaginęły w akcji ;-)

Moderator
Awatar użytkownika

piotrk pisze:
.....Na tamtym forum przeczytałem pochlebne opinie o tej nalewce:
http://www.allegro.pl/item470018261_195 ... akosc.html
i nie znalazłem żadnej niepochlebnej, jedynie wypowiedzi w stylu "nalewki są be, ale nigdy nie miałem"....

Czytałem kiedyś (Auto-Świat albo coś podobnego) test zimówek do plaskaczy i były między innymi opony regenerowane Nordic. Z tego co pamiętam w śniegu były prawie najlepsze, ale w jakiejś innej kategorii wypadły zdecydowanie poza jakąkolwiek klasą. Chyba dotyczyło to zachowania na mokrej nawierzchni. Z drugiej strony cena bardzo kusząca, można zaryzykować. Jak kupisz to przetestuj i opisz :wink: :lol: .
BTW ja mam sporego pietra jak moja żona jeździ Vitarą gdy jest ślisko.

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Masmo pisze:
Czytałem kiedyś (Auto-Świat albo coś podobnego) test zimówek do plaskaczy i były między innymi opony regenerowane Nordic. Z tego co pamiętam w śniegu były prawie najlepsze, ale w jakiejś innej kategorii wypadły zdecydowanie poza jakąkolwiek klasą. Chyba dotyczyło to zachowania na mokrej nawierzchni. Z drugiej strony cena bardzo kusząca, można zaryzykować. Jak kupisz to przetestuj i opisz :wink: :lol: .
BTW ja mam sporego pietra jak moja żona jeździ Vitarą gdy jest ślisko.
No właśnie - cena bardzo kusząca, opinie niezłe (ciekawe jest to, że nie znalazłem żadnej negatywnej, chociaż usilnie szukałem). W tym tygodniu się zdecyduje ostatecznie, czy poczynić taki zakup jeszcze w tym roku, czy jednak nie. Jak kupie to będę testował intensywnie i skrobnę w tym wątku ;-) warunki w trójmiejskich lasach i na łąkach coraz ciekawsze, to i zakres testów będzie szeroki ;-)
Ja ze swoją lubą muszę kiedyś pojechać na jakiś duży zaśnieżony parking poćwiczyć trochę poślizgi ... pewnie nie będzie chciała za bardzo, ale jak opanuje podstawowe odruchy, czyli kontra i nie wciskanie hamulca w poślizgu, to będę wiele spokojniejszy.

Moderator
Awatar użytkownika

piotrk pisze:
Ja ze swoją lubą muszę kiedyś pojechać na jakiś duży zaśnieżony parking poćwiczyć trochę poślizgi ... pewnie nie będzie chciała za bardzo, ale jak opanuje podstawowe odruchy, czyli kontra i nie wciskanie hamulca w poślizgu, to będę wiele spokojniejszy.

Mam podobny plan. Tylko nie mam pomysłu gdzie taki plac znaleść i żeby tylko śnieg w tym roku spadł :!:

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Masmo pisze:
Mam podobny plan. Tylko nie mam pomysłu gdzie taki plac znaleść i żeby tylko śnieg w tym roku spadł :!:
Place do takich manewrów: miejsce postoju samolotów, na drodze między Rumią a Pierwoszynem (zapasowy pas startowy), jadąc od strony Rumii - na początku po prawej. Drugi: koło cmentarza na Pierwoszynie, w zasadzie jadąc dalej od Rumii tym pasem, skręcamy w prawo w stronę cmentarza i po 100m, po prawej jest elegancki placyk - nawet większy niż ten przy pasie. Wielkością nie porażają, ale można spokojnie nabrać jakiejś prędkości i wpaść sobie w kontrolowany mniej lub bardziej poślizg. Najczęściej jest pusto, także można ćwiczyć do woli ;-) Śniegu nie zagwarantuje :mrgreen:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00