suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pn cze 23, 2025 11:23 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 436 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 116 17 18 19 2030 Następna
Autor Wiadomość
3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Sugerujesz, że Guru jest do d...? :evil:

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

KozioŁ hahahaa :lol:

To zależy w jakiej sytuacji się złamał...

3" - błotołaz

Silnik: 2.5
Model: Grand Vitara
Rok prod.: 2003
może ktoś lubi taranować skarpy, aż amory się gną

2" - starszy bagiennik

yoger pisze:
może ktoś lubi taranować skarpy, aż amory się gną

Sęk w tym ze amory nie są od gięcia tylko od amortyzowania a reszta zawieszenia jest od absorbowania siłly materii. :wink:

2" - starszy bagiennik

KozioŁ pisze:
Sugerujesz, że Guru jest do d...? :evil:

ehhh guru swoje powiedział ale wszystkiego za was nie zrobi ........

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Ale skoro Sław twierdzi, że calmini jest do bani to nie wiem czemu, ale mu wierzę. :mrgreen:

Poza tym, jeżeli montuje się caluśki firmowy zestaw zawieszenia i amorki się łamią to coś chyba jest na rzeczy nie?

Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wydał 5 tysia na zawiechę i sam przetestował. :mrgreen:

Site Admin

no moze macie troszke racji
calmini iroman potrafia wytrzymac nawet długo pod warunkiem jazdy po czarnym i okazyjny zjazd w lekki teren :wink:

odkąd wsadziłem lublina mam swiety spokuj
kiedys wykrzyze robiły na mnie wrazenie teraz ide w kierunku bezawarynego samochodu

2" - starszy bagiennik

Z tego co tu wyczytałem to Slaw nie napisał ze jest do bani ,, tylko ze nie jest warty swojej ceny,,,,,,,,,,, i nie łap mnie za słówka.
A co do całego zawieszenia , czy w zestawie jest dystnans do odboi ????? ,,,, Skoro niema to nie potrzeba ??? Haaaa proponuje mniej TV wiecej logiki .
Sorry za uszczypliwość ale uważam ze forum jest po to zeby pomagać a nie podac wszystko gotowe na tacy .
A to ze tu dużo przeczytałeś i napisałeś nie znaczy ze dużo wiesz.
Kwestia jak się czyta.

2" - starszy bagiennik

slaw pisze:
no moze macie troszke racji
calmini iroman potrafia wytrzymac nawet długo pod warunkiem jazdy po czarnym i okazyjny zjazd w lekki teren :wink:

odkąd wsadziłem lublina mam swiety spokuj
kiedys wykrzyze robiły na mnie wrazenie teraz ide w kierunku bezawarynego samochodu

Ojjj nie chodziło mi o to ze markowe amory sa lepsze ..........

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Sław pisał z tego co pamiętam, że wahacze są ok sprężyny i amorki kiepskie.
Co do "uszczypliwości" to zachowaj dla siebie, nie znamy się tak dobrze.

Nigdzie nie stwierdziłem, że dużo wiem, nie wymądrzam się i nie dojeżdżam nikomu.

Kup calmini załóż, pojedź w teren i zdaj relację, wtedy będziesz mógł się wymądrzać. Ja bazuję na tym co napisali inni, którzy mieli tą zawiechę, skatowali i coś mogą powiedzieć.

Ja mam amortyzatory wygrzebane ze śmietnika i coś na ich temat mogę powiedzieć, co do calmini mogę zaufać Sławowi, gdyż albowiem podejrzewam, że ma doświadczenie większe niż my tu razem wszyscy wzięci i m.in. na jego zdaniu opieram teorię, że calmini robi chałę niegodną pieniędzy, którą trzeba na to wydać. Nie jest to zresztą tylko opinia Sławka, no ale po co czytać cudze doświadczenia lepiej zdać się na własną "logikę".

Piszę tylko o calmini, bo tylko o amorkach tej firmy czytałem, że sie łamały.

Site Admin

tu sie z koziłkiem zgodzie
dla upartych jest jedna droga kupic zestaw calmini i potem pytac jakie wsadzic zamienniki :wink:

2" - starszy bagiennik

KozioŁ pisze:
Sław pisał z tego co pamiętam, że wahacze są ok sprężyny i amorki kiepskie.
Co do "uszczypliwości" to zachowaj dla siebie, nie znamy się tak dobrze.

Nigdzie nie stwierdziłem, że dużo wiem, nie wymądrzam się i nie dojeżdżam nikomu.

Kup calmini załóż, pojedź w teren i zdaj relację, wtedy będziesz mógł się wymądrzać. Ja bazuję na tym co napisali inni, którzy mieli tą zawiechę, skatowali i coś mogą powiedzieć.

Ja mam amortyzatory wygrzebane ze śmietnika i coś na ich temat mogę powiedzieć, co do calmini mogę zaufać Sławowi, gdyż albowiem podejrzewam, że ma doświadczenie większe niż my tu razem wszyscy wzięci i m.in. na jego zdaniu opieram teorię, że calmini robi chałę niegodną pieniędzy, którą trzeba na to wydać. Nie jest to zresztą tylko opinia Sławka, no ale po co czytać cudze doświadczenia lepiej zdać się na własną "logikę".

Piszę tylko o calmini, bo tylko o amorkach tej firmy czytałem, że sie łamały.

Nie chciałem cie urazić , nie to bylo moim zamiarze , jezeli tak to przepraszam.
Nie moge tylko zrozumic ze ktoś pisze ze dany aomrt. jest do d.... bo sie złamał .?Może zle robic nie trzymać albo wylać ale nie zlamać .Jak coś sie łamie to z innego powodu , amortyzator amortyzuje i to jest jego rola , a inne siły maja przyjmować inne części .Z przodu pełni role kolumny ale tam i tak nie mamy polskiego zamiennika.

2" - starszy bagiennik

slaw pisze:
tu sie z koziłkiem zgodzie
dla upartych jest jedna droga kupic zestaw calmini i potem pytac jakie wsadzic zamienniki :wink:

Ja zacząłem od zamienników i teraz wsadzam to co uważam ze mi potrzebne i warte swojej ceny.( no moze nie dokonca warte :lol: )

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

maly2000 pisze:
Nie moge tylko zrozumic ze ktoś pisze ze dany aomrt. jest do d.... bo sie złamał .?Może zle robic nie trzymać albo wylać ale nie zlamać .

No może to złamanie to nadużycie słowne, nie wiem. :mrgreen: Widziałem na fotkach amor calmini zgięty w pozycji rozciągniętej. Chyba z brukwi je robią, bo jak dotąd nie udało mi się zgiąć żadnego amortyzatora nawet od zwykłego poloneza i nawet mimo złego montażu gdzie amor wyginał się przy max wykrzyżu. :mrgreen:

1" - młody upalacz

a czy możliwe że nowy amortyzator olejowy (KYB do poloneza) "ciągnie" auto w dół? :D

Mam takie wrażenie, że mi trochę usiadł tył po ich założeniu. Co prawda dziś odkręciłem amorki bo sztukowałem osłonę (osłona przekładni kierowniczej chyba od Jumpera + wycięty pierścień z grubego gumowego węża - sama osłona bez pierścienia na dole za szeroka) i niby z odkręconym amorkiem i przykręconym wysokość się nie zmienia, ale odnoszę wrażenie że kilka dni temu tył wyżej stał...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 436 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 116 17 18 19 2030 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00