piotrk pisze:
Chyba, że masz same LEDy, wtedy sytuacja się zmienia.
na 12 mam już same ledy, kupiłem 10mb taśmy i wywaliłem wszystkie żarówki co były na 12V

to co świeci nad łóżkiem to ok 6-7W (5W/1mb), nad kuchenką jest 40cm, czyli jakieś 3W, podobnie w łazience
Cytuj:
... no ale nie naładujesz laptopa/telefonu ....
... chyba, że masz ładowari 12V ...
mam, bo do auta używam
ostatnio kupiłem rozgałęziacz z gniazdem USB, mogę z tego ładować GPSa, komórki itp
Cytuj:
... i tak można w kółko. Sęk w tym, by się na jakiś system zdecydować i tyle
ano, dziwi mnie tylko że masz pompki na 220V, u mnie WC i zbiornik to 12V hmm
Cytuj:
konrad pisze:
ładowanie aku w przyczepie, puszczasz chyba tym samym kablem co lodówka
można, ale ... ale brzmi: "duży prąd ładowania rozładowanego aku i spora odległość" i w tym momencie musi być duży przekrój kabla od alternatora aż do aku w przyczepie. Standardowy z wozu jak i przyczepy nie wydoli i się spali. Samo złącze zresztą jest zbyt słabe na takie prądy.
nie znam się na prądach, ale jakoś to podłączają, na pewno trzeba puścić grubszy kabel do lodówki czy ładowania aku
ale co i jak to nie wiem
Cytuj:
konrad pisze:
ostatni sezon to w sumie lodówka na gaz nawet w czasie jazdy,
ja pobnie robiłem, jak mi kable zaczęły wmiękać w Vitce (masa)

i w sumie teraz już tylko tak robię.
mnie straszyli że się buda spali
ostatnio po prostu zapomniałem wyłączyć, dojechałem 200km cało, to może tylko straszyli

Cytuj:
konrad pisze:
do zasilania led i pompek używałem aku od alarmów 10Ah, podpiętego na krótko do instalacji 12V

ja mam 2 duże i jeden mały kwasiak, całkiem żyjące ... więc mam plan wrzucić takie 74Ah

mam na razie niemowlaka w załodze, więc i tak korzystaliśmy z 220V (czajnik, podgrzewacz do butelek i takie tam pierdoły)
ale od tego roku wsadzam stary aku z forda i nastawiam się na 12V i gaz

aleśmy skasztanili temat