suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz maja 04, 2025 12:17 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
1" - młody upalacz

witam zapewne narzyczycie na mnie ze temat juz byl ale dokladnie tego o co zapytam to nie znalazlem na forum a wiec:

1. jakie oponki do vity (93' 3D posiada poszerzenia plastikowe których nie bede napewno usuwal) polecacie na felge oryginalna stalowa 15' szer. 5,5 ? (jaki romiar i jaki wzór? może jakiś namiar na sklep internetowy).
2. mam mozliwośc przekladania kół ale wiadomo ze nie zawsze sie chce wiec na pewno bede smigal na nich tez na co dzien po czarnym wiec chcialbym zeby byly nie za glośne i nie znikały w oczach na asfalcie.
3. chcialbym je wykorzystac na zime gdyz nie posiadam zimowek i kopowac nie zamierzam.
4. autko jest podniesione hmm lift okolo 3' w takim stanie juz zakupilem wiec nie wiem dokladnie ile a nie pomierzylem jeszcze.
5. budżet ok 1000 zł ;)
6. wiem ze nie ma złotego środka ale prosze o rady w/g punktów j/w. a napewno coś wybiore :)

Pozdrawiam i licze na szybi oddzew

1" - młody upalacz

hmm niestety widze ze nie zabardzo jesteście skłonni do pomocy
jak to mówia chętnych nie widać :twisted:

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

kup jakieś AT, tanie bo 1000zł to nie za wielki budżet na opony, więc to raczej on będzie decydował (nowa guma c.a. 350zł za szt.) ... moim zdaniem do liftu najlepiej 235/75R15. Może używki? ludzie się pozbywają czy to Matadorów, czy to BFG - te opony nawet działają i będą w dobrej cenie ;-)

1" - młody upalacz

myslalem o 225/70R15 nalewki Prischerini czy jakoś tak one sie nazywają
250zl/szt. na allegro niby to mt kopia yokohamy geo Nie wiem sam bo zabardzo sie nie znam. Nie wiem czy wejdzie to na felge 5,5' i jak to sie sciera i trzyma na czarnym i śniegu czy da sie jezdzic.

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

jazda na śniegu moim zdaniem wyklucza MTki, tym bardziej drewniane nalewki .... ale co kto lubi. Ja tam wolę jeździć niż się ślizgać :wink:

Site Admin
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1998
Używane BFG MT lub Kumho KL71 w dobrym stanie za 1000 powinieneś wyrwać. Lub jesli mniej latasz w terenie to jakieś AT.
Spotkałem się z opiniami że BFG AT sa gorsze na czarnym niż niektóre MT...

Jest na forum kilka dyskusji o oponach, poczytaj i sie zastanow, bo decyzja nie bedzie łatwa :) Wszystko zalezy od tego do czego ma byc samochod dedykowany.

1" - młody upalacz

zalezy mi zeby miec w miare dbra oponke na wypady w teren no i w zime zeby sobie w miare radzila, przemyslalem troche temat no i raczej przekladalbym kola latem zeby zbyt duzo nie meczyc ich po czarnym.

zinteresowaly mnie te oponki:
http://www.max4x4.pl/22570r15-persichini-p-373.html

nie ukrywam ze głównym czynnikiem jest cena!

ciekawa jest tez ta:
http://www.max4x4.pl/20570r15-terrain-p-83.html

lub ta:
http://www.max4x4.pl/20570r15-ranger-p-140.html

ogólnie decydowalbym sie chyba na którąś z nich ale moze jakies opinie o ich ekspoloatacji, rozmiarach (producencie-który najlepszy?)

Site Admin
Awatar użytkownika

ta ostatnia to AT, moim zdaniem bez sensu zakladac AT jesli bedziesz przekladal kola na asfalt. Moze zastanow sie nad kopią simexa:

http://www.max4x4.pl/22575r15-spider-vitara-p-47.html

nie wiem, moze taniej gdzieś dostaniesz, jesli cena jest blokerem.

Co do jakości to trzeba uważać przy tych tańszych nalewkach - jednemu koledze z forum po pewnym czasie klocki z bieżnika zaczęły ginąć - chyba mleczaki wypadały ale stałe nie chciały rosnąć :)

ps:
ja przelatalem zime na kumho kl71 - one maja oznaczenie M+S jak większość opon MT, jesli jezdzisz z głową to da sie komfortowo poruszac i na białym "ośki" zostawiać w tyle :)

Moderator
Awatar użytkownika

piotrk pisze:
jazda na śniegu moim zdaniem wyklucza MTki, tym bardziej drewniane nalewki .... ale co kto lubi. Ja tam wolę jeździć niż się ślizgać :wink:

To nie są takie drewniane, mieszanka jest miękka, a po za tym tak, to MT-ki(jeździłem na nich przez jedną zimę)

1" - młody upalacz

czyli jednym słowem rozumiem ze nie ma szans w dość bezpieczny sposób zimy przepękać na tych nalewkach PERSICHINI ??

Moderator
Awatar użytkownika

Mt-ek nigdy nie bedzie zimówką, sam mam juz trzeci kpl. MT-ków i jeżdże na nich cały rok, tak da się, ale ja bym miał fundusze to drugi kpl, felg i zimóweczki. Persichini wykonane są z miękkiej mieszanki , zimą jest to ich zaletą

1" - młody upalacz

BARTEK W. zomumiem że masz doświadczenie z ta oponka Persichini?? a jak ona zachowuje sie na czarnym? szybko znika? pewnie miękkość mieszanki jest jej wada na czarnym. Może zaproponujesz jakiegoś innego Mtk ? Jesli wolno spytać to jakich uzywasz? i które byś polecił z tych co miales?

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

danthe pisze:

Jak mialem Pajero to kupilem nowki BFG AT 31" - chcialem uniwersalna opone do wszystkiego (mialem drugi komplet kol BFG MT w teren) i uwarzam,ze byl to bardzo dobry wybor - dobrze jezdzilo sie zima,latem itd jak i w terenie szlo tez jechac (no wiaomo,ze do MT szans nie ma ... ). Nie dziwie sie ,ze opona produkowana tak dlugo bez zmian.

Vitara I 1,6 16V
Samurai 1,8
Pajero v6 181KM
Vitara 1,6 8V x3

Site Admin
Awatar użytkownika

Seba pisze:
danthe pisze:

Jak mialem Pajero to kupilem nowki BFG AT 31" - chcialem uniwersalna opone do wszystkiego (mialem drugi komplet kol BFG MT w teren) i uwarzam,ze byl to bardzo dobry wybor - dobrze jezdzilo sie zima,latem itd jak i w terenie szlo tez jechac (no wiaomo,ze do MT szans nie ma ... ). Nie dziwie sie ,ze opona produkowana tak dlugo bez zmian.

Dlatego ostrożnie napisałem że "spotkałem się z takimi opiniami" :wink: . BTW to Pajero jest chyba sporo cięższe od Vitary - a to ma znaczenie przy ocenie zachowania się opony.

Moderator
Awatar użytkownika

marpa pisze:
BARTEK W. zomumiem że masz doświadczenie z ta oponka Persichini?? a jak ona zachowuje sie na czarnym? szybko znika? pewnie miękkość mieszanki jest jej wada na czarnym. Może zaproponujesz jakiegoś innego Mtk ? Jesli wolno spytać to jakich uzywasz? i które byś polecił z tych co miales?

Dokładnie miękka mieszanka, agresyny bieżnik i na czarnym będzie znikać szybciej niż inna opona. Jakich używam(jest w podpisie).Poprzednimi oponami na których jeździłem byłu Kumho KL71, bardzo dobra opona i z czystym sumieniem mogę ją polecić, MT-ek dobrze radzący sobie w terene(naprawdę dobrze) cichy na czarnym, w zimie też dało się radę jeździć(miekka mieszanka)-też nie jest to zimówka(no wiadomo), napewno lepiej będzie się na niej jeździć niż na np. starym BFG- w terenie zachowują się podobnie, ale wykonane są ze sporo twardszej mieszanki(nie wiem jak te z nowym bieżnikiem, ale one jakoś mi niepasują).
Dużo dobrego słyszałem o KL78 ale jest to AT-ek.
Tylko budżet trzeba nieco zwiększyć. Jeżeli nie to jeśli ma to być MT-ek o miekkiej mieszance to chyba te Persichini.
Generalnie nie ma takiej opony co była by do wszystkiego, zawsze jest coś za coś, takie niby wielosezonowe są do wszystkiego- czyli wiadomo. Mt-ek nigdy nie będzie zimówką, at-ek, mt-kiem itd.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00